۱۸ سالگی سن ذوق داشتن برای گرفتن گواهینامه رانندگی است! بسیاری از افراد فردای روزی که به این سن میرسند، در موسسههای آموزش رانندگی ثبتنام میکنند. گواهینامه انواع مختلفی دارد که هر کدام برای رانندگی با وسیله نقلیهای خاص کاربرد دارد. در این مطلب قصد داریم شما را با انواع گواهینامه رانندگی آشنا کنیم؛ بنابراین اگر شما نیز قصد دریافت گواهینامه جدید یا اخذ نوع دیگری از این مدرک را دارید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
در گذشته ۶ نوع مختلف گواهینامه رانندگی در ایران وجود داشت! اما امروزه و با تغییر قانون راهنمایی و رانندگی، فقط سه نوع گواهینامه رانندگی برای راندن وسایل نقلیه مختلف وجود دارد؛ بنابراین اگر شما قصد دریافت و پیگیری گواهینامه رانندگی خود را دارید، ابتدا باید نوع درخواستی خود را مشخص کرده و بر مبنای آن اقدام کنید. توجه داشته باشید که امروزه گواهینامه «ب۱» معادل پایه ۳، گواهینامه «ب۲» معادل پایه دو و گواهینامه «پ۱» معادل پایه یک است. در ادامه این مطلب شرایط دریافت این سه نوع گواهینامه را بهطور کامل بررسی خواهیم کرد.
گواهینامه پایه ۱؛ گواهینامه خودروهای سنگین
برای اخذ گواهینامه پایه یک حتما باید اول گواهینامه پایه ۲ را دریافت کنید. گواهینامه پایه ۱ برای رانندگی با برخی از خودروهای سنگین با مجموع ظرفیت بار و وزن بیشتر از ۶ تن (در انواع کامیون) و حمل بیش از ۲۶ نفر سرنشین (در اتوبوسهای مسافربری) است. بهطورکلی، شرایط دریافت گواهینامه پایه یک به شرح زیر است:
- داشتن سن ۲۵ سال تمام
- گذشت ۲ سال از زمان اخذ گواهینامه پایه ۲
- ارائه گواهی سلامت جسمی و روحی توسط پزشک
- پشت سر گذاشتن دورههای عملی و نظری مربوطه
- قبولی در آزمون آییننامه و تست عملی
با گرفتن مدرک گواهینامه پایه ۱ میتوانید خودروهایی مانند کامیون ۱۹۲۱ یا اتوبوسهای بنز ۳۰۲ را برانید. رانندگی با این خودروها حساسیت بالایی دارد؛ درواقع باید مهارت خود را افزایش دهید تا با جریمههای سنگین مواجه نشوید و نیازی به استعلام نمره منفی گواهینامه نداشته باشید.
گواهینامه پایه ۲؛ گواهینامه پایه دو برای چه ماشین هایی است؟
یکی دیگر از انواع گواهینامه رانندگی، مدرک پایه ۲ است. گواهینامه پایه دو مخصوص رانندگی با خودروهای نیمهسنگین است؛ وسایل نقلیهای مانند کامیونهای خاور یا انواع میدلباس. این مدرک نیز پیشنیاز دارد؛ برای دریافت گواهینامه پایه دوم حتما باید مدرک پایه ۳ خود را از قبل گرفته باشید. با دریافت این گواهینامه میتوانید خودروهایی با حداکثر ظرفیت بار ۶ تن و حمل ۲۶ نفر سرنشین را برانید. شرایط دریافت گواهینامه پایه ۳ به شرح زیر است:
- داشتن ۲۳ سال تمام
- گذشت ۲ سال تمام از زمان دریافت گواهینامه پایه ۳
- ارائه گواهی سلامت جسم و روح
- پشت سر گذاشتن دورههای نظری و عملی آموزش رانندگی
- ارائه جواب تست اعتیاد
- قبولی در آزمونهای نظری و عملی
اگر قصد دارید با وسایل نقلیه نیمه سنگین مانند مینیبوس یا کامیونتهایی با ظرفیت کمتر از ۶ تن کار کنید، باید حتما گواهینامه پایه ۲ خود را دریافت کرده باشید. اگر این مدرک را از قبل دریافت کرده ولی آن را گم کردهاید نیز میتوانید نسبت به دریافت گواهینامه المثنی اقدام کنید.
گواهینامه پایه ۳؛ گواهینامه پایه ۳ برای چه خودروهایی است؟
برای رانندگی با خودروهایی مانند اتومبیل سواری، ون یا وانت به گواهینامه پایه ۳ نیاز خواهید داشت. گواهینامه پایه سوم یکی دیگر از انواع گواهینامه رانندگی است که میتوانید آن را در سن ۱۸ سالگی دریافت کنید. البته توجه داشته باشید که دارندگان این مدرک تا یک سال از زمان اخذ آن نمیتوانند در جاده یا هنگام شب رانندگی کنند. شرایط دریافت مدرک پایه ۳ رانندگی به شرح زیر است:
- داشتن سن ۱۸ سال تمام
- ارائه گواهی سلامت جسم و روح
- گذراندن دورههای نظری و عملی در موسسههای آموزش رانندگی
- قبول شدن در آزمون آییننامه و تست عملی رانندگی
امروزه برای بسیاری از دختران و پسران ۱۸ ساله این سوال مطرح میشود که گواهینامه ماشین سواری پایه چند است؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که همه جوانان ۱۸ ساله میتوانند برای رانندگی با ماشینهای شخصی گواهینامه پایه ۳ را دریافت کنند. معمولا پس از گذشت ۱۰ سال باید برای تمدید گواهینامه خود اقدام کنید.
شرایط دریافت انواع گواهینامه رانندگی ویژه
متقاضیان رانندگی با وسایل نقلیه کارگاهی و صنعتی باید گواهینامه ویژه دریافت کنند. شرایط دریافت این مدرک عبارتاند از:
- داشتن سن ۲۰ سال تمام
- داشتن سلامت جسمی و روحی
- گذراندن دورههای آموزشی نظری و عملی
- قبولی در آزمون
کلیه افراد میتوانند پس از طی کردن این مراحل در محوطههای کارگاهی، کشاورزی و صنعتی با وسایل نقلیه ویژه صنعتی و عمرانی کار کنند.
آشنایی با انواع گواهینامه موتورسیکلت در ایران
افرادی که قصد دارند با انواع موتور در سطح شهر رانندگی کنند، باید گواهینامه موتور را بگیرند. متقاضیان رانندگی با موتورهای بالای ۲۰۰ سیسی نیز حتما باید بالای ۲۳ سال سن داشته باشند و ۳ سال از صدور گواهینامه معمولیشان گذشته باشد. شرایط دریافت گواهینامه موتور سیکلت به شرح زیر است:
- داشتن ۱۸ سال تمام
- داشتن گواهی سلامت جسم و و روح
- گذراندن دورههای عملی و نظری
- قبولی در آزمونهای مربوطه
داشتن گواهینامه موتور برای رانندگی با این وسیله نقلیه لازم است اما کافی نیست. شما باید مهارت بالایی داشته باشید تا بتوانید در شهرهای شلوغی مانند تهران با موتور رانندگی کنید. اگر مراحل دریافت گواهینامه را طی کردهاید و هنوز مدرکتان آماده نشده است، برای پیگیری وضعیت آن میتوانید از سامانه آیتول اقدام کنید.
46ea6b9df7@mailmaxy.one